Assalamualaikum and Hello to all ! Welcome to Cookie Krunch ❤ Thank you for visiting my blog ❤

Cara Untuk Memutihkan Kulit Muka

Saturday, January 05, 2013 | 16 Penggemar Cookies
Assalamualaikum

Hari ini saya nak tulis post "Tips/Cara Untuk Kulit Muka" . Haa , ini selalunya terjadi kepada remaja yang masih bersekolah . Yelah selalunya dorang ni kan sibuk dengan aktiviti sukan,aktiviti unit beruniform dan macam-macam lagi lah . Orang yang bekerja di tempat panas atau berjalan kaki setiap hari pun tak terkecuali juga .
So ini adalah beberapa tips yang boleh saya kongsikan menggunakan "home remedies" :

1) Campurkan susu tepung , madu , jus lemon dan minyak kacang almond (takde minyak kacang almond ganti dgn putih telur) dalam jumlah yang sama . Contoh setiap satu bahan ambil dalam dua sudu . Sapukan di seluruh muka dan biarkan selama 20 minit . Ini adalah antara "home remedy" yang sangat berkesan .

2) Jus tomato dan jus lemon juga berkesan dalam proses memutihkan muka kita . Sapukan di seluruh muka dan tunggu sehingga 15 minit . Jus tomato bukan sahaja boleh putihkan muka tau , iai juga boleh melicinkan kulit kita sama macam kulit tomato juga .

3) Ambil 3 buah strawberi dan lenyekkan . Lepastu campurkan 3 buah strawberi yang telah dilenyekkan , campurkan dengan sedikit cuka dan biarkan semalaman . Sapukan di muka keesokan harinya .

4) Ambil serbuk kunyit campurkan dengan jus lemon . Sapu di muka dan tunggu 15 minit sebelum cuci .

5) Ambil pisang , lenyekkan dan campur dgn yogurt . Jadikan macam pes , lepastu sapukan di muka macam "mask" . Tunggu sehingga 10 minit dan basuh dgn air sejuk .

6) Ambil 150g nenas dan 150g betik dan lenyekkan sampai menjadi pes . Sapukan di seluruh muka . Tunggu 15-20 minit .

Tips-tips sesuai untuk orang yang kena "sunburn" . Tips di atas bukan sahaja boleh memutihkan muka tetapi boleh juga menjadikan wajah kita beseri-seri . Perasan tak kebanyakan tips2 ni menggunakan JUS LEMON ? Ini disebabkan jus lemon merupakan PELUNTUR SEMULAJADI . Bukannya macam peluntur dalam produk-produk yang berbahaya tu tau . Untuk lihat hasilnye kenelah buat berulang-ulang kali selama DUA minggu dan selalunya kesannya dapat dilihat secara ketara dalam masa sebulan .

16 comments

January 5, 2013 at 9:42 PM

pandainya adik adik skarang ni. kecik kecik dah belajar petua.

January 5, 2013 at 9:48 PM

wah.. bagusnya..kena apply ni.. semua dah ada kat umah je

January 5, 2013 at 10:22 PM

wah boleh try ni . thanks sharing ya ;D

January 6, 2013 at 12:14 AM

mecha_praline , peTUA itu kan peMUDA sebenarnya , huhu .

Cik Zara , goodluck mncube .

Sabella , sama-sama dear :D

January 6, 2013 at 9:40 AM

waaa menarik2! boleh cuba ni :) heee

January 7, 2013 at 3:49 PM

Siti nur amirah , cube tau jgn tak cube :)

Aida Ismail
April 29, 2013 at 9:00 AM

Wahwahh~ menarik la petua ni. Boleh try la. Lagipun bahan2 dia senang nak dapat.

June 22, 2013 at 1:44 PM

yg tomato 2 skali dgn lemn erk?(jus)

Anonymous
July 17, 2013 at 4:57 PM

Wah senangnye petua ni. Alang2 muke dh sunburn. Ape lagi try la

March 30, 2014 at 6:44 PM

Ini tips boleh juga digunakan untuk mencerah dan memutihkan kulit yanag ada kesan hitam akibat dari jerawat ? dan mmt sesuai ditry untuk teen yang berumur 16 tahun ??

May 27, 2014 at 8:50 PM

Pilih salah satu atau kene buat semua sekali dlm masa 2 minggu ?

May 27, 2014 at 8:51 PM

Pilih salah satu atau kene buat semua sekali dlm masa 2 minggu ?

May 27, 2014 at 8:55 PM

Susu tepung tu , tepung gandum ke ?

Anonymous
August 10, 2014 at 4:44 PM

Waaaa. . Nk cuba la ...

August 18, 2014 at 9:45 AM

Salam,
perkongsian yg sgt menarik ni.

May 19, 2015 at 5:22 PM

terima kasih atas informasinya

Post a Comment