Assalamualaikum and Hello to all ! Welcome to Cookie Krunch ❤ Thank you for visiting my blog ❤

Cara Untuk Memutihkan Kulit Muka

Saturday, January 05, 2013 | 17 Penggemar Cookies
Assalamualaikum

Hari ini saya nak tulis post "Tips/Cara Untuk Kulit Muka" . Haa , ini selalunya terjadi kepada remaja yang masih bersekolah . Yelah selalunya dorang ni kan sibuk dengan aktiviti sukan,aktiviti unit beruniform dan macam-macam lagi lah . Orang yang bekerja di tempat panas atau berjalan kaki setiap hari pun tak terkecuali juga .
So ini adalah beberapa tips yang boleh saya kongsikan menggunakan "home remedies" :

1) Campurkan susu tepung , madu , jus lemon dan minyak kacang almond (takde minyak kacang almond ganti dgn putih telur) dalam jumlah yang sama . Contoh setiap satu bahan ambil dalam dua sudu . Sapukan di seluruh muka dan biarkan selama 20 minit . Ini adalah antara "home remedy" yang sangat berkesan .

2) Jus tomato dan jus lemon juga berkesan dalam proses memutihkan muka kita . Sapukan di seluruh muka dan tunggu sehingga 15 minit . Jus tomato bukan sahaja boleh putihkan muka tau , iai juga boleh melicinkan kulit kita sama macam kulit tomato juga .

3) Ambil 3 buah strawberi dan lenyekkan . Lepastu campurkan 3 buah strawberi yang telah dilenyekkan , campurkan dengan sedikit cuka dan biarkan semalaman . Sapukan di muka keesokan harinya .

4) Ambil serbuk kunyit campurkan dengan jus lemon . Sapu di muka dan tunggu 15 minit sebelum cuci .

5) Ambil pisang , lenyekkan dan campur dgn yogurt . Jadikan macam pes , lepastu sapukan di muka macam "mask" . Tunggu sehingga 10 minit dan basuh dgn air sejuk .

6) Ambil 150g nenas dan 150g betik dan lenyekkan sampai menjadi pes . Sapukan di seluruh muka . Tunggu 15-20 minit .

Tips-tips sesuai untuk orang yang kena "sunburn" . Tips di atas bukan sahaja boleh memutihkan muka tetapi boleh juga menjadikan wajah kita beseri-seri . Perasan tak kebanyakan tips2 ni menggunakan JUS LEMON ? Ini disebabkan jus lemon merupakan PELUNTUR SEMULAJADI . Bukannya macam peluntur dalam produk-produk yang berbahaya tu tau . Untuk lihat hasilnye kenelah buat berulang-ulang kali selama DUA minggu dan selalunya kesannya dapat dilihat secara ketara dalam masa sebulan .

17 comments

January 5, 2013 at 9:42 PM

pandainya adik adik skarang ni. kecik kecik dah belajar petua.

January 5, 2013 at 9:48 PM

wah.. bagusnya..kena apply ni.. semua dah ada kat umah je

January 5, 2013 at 10:22 PM

wah boleh try ni . thanks sharing ya ;D

January 6, 2013 at 12:14 AM

mecha_praline , peTUA itu kan peMUDA sebenarnya , huhu .

Cik Zara , goodluck mncube .

Sabella , sama-sama dear :D

January 6, 2013 at 9:40 AM

waaa menarik2! boleh cuba ni :) heee

January 7, 2013 at 3:49 PM

Siti nur amirah , cube tau jgn tak cube :)

Aida Ismail
April 29, 2013 at 9:00 AM

Wahwahh~ menarik la petua ni. Boleh try la. Lagipun bahan2 dia senang nak dapat.

June 22, 2013 at 1:44 PM

yg tomato 2 skali dgn lemn erk?(jus)

Anonymous
July 17, 2013 at 4:57 PM

Wah senangnye petua ni. Alang2 muke dh sunburn. Ape lagi try la

March 30, 2014 at 6:44 PM

Ini tips boleh juga digunakan untuk mencerah dan memutihkan kulit yanag ada kesan hitam akibat dari jerawat ? dan mmt sesuai ditry untuk teen yang berumur 16 tahun ??

May 27, 2014 at 8:50 PM

Pilih salah satu atau kene buat semua sekali dlm masa 2 minggu ?

May 27, 2014 at 8:51 PM

Pilih salah satu atau kene buat semua sekali dlm masa 2 minggu ?

May 27, 2014 at 8:55 PM

Susu tepung tu , tepung gandum ke ?

Anonymous
August 10, 2014 at 4:44 PM

Waaaa. . Nk cuba la ...

August 18, 2014 at 9:45 AM

Salam,
perkongsian yg sgt menarik ni.

May 19, 2015 at 5:22 PM

terima kasih atas informasinya

July 17, 2017 at 9:25 PM

PERHATIAN!!!!! PERHATIAN!!!!!!!
nak kulit GLOWING dan PUTIH GEBU seluruh badan?
nak jadi yang paling MENAWAN di kalangan kawan dan rakan sekerja?
nak produk yang JANJI BERKESAN tanpa kesan sampingan?

cubalah zettawhite whitening kapsul dari Taiwan!!
inilah rahsia kulit artis Taiwan begitu putih dan cerah!!!
inilah peluang anda memiliki kulit yang serupa artis!!

Mengapa zettawhite?
<3 capros dari Phyllanthus emblica (US whitening Patent 6124268、6290996、6235721、6362167、6649150、8206757、EP 1465589 B1) : sudah ada research paper mengesah ia ada whitening effect . Memutihkan badan dengan mengurangkan melanin
<3 revasterol: anti-penuaan
<3 ceramide: membaiki cell, mengurangkan flek hitam, melembapkan kulit
<3 l-cysteine:mengambil tempat dlm proses pembentukan l-glutathione. Ia juga mengurangkan jeragat, pigmentasi
<3 coq10 (US7910340、DE60225478、EP1466983、RU2298035、AU2002357526、CA2471763、JP5074287、CN100523205、I349039 skin patent): dari kilang kanebo, japan yang adalah kilang penghasilan coq10 terbesar di dunia dan mempunyai pengalaman dlm hasilan coq10 selama 40 tahun yang menghasil 100% natural coq10, bukan sintetik. Sudah ada research ia dpt mengurangkan kedut.
<3 bioperine (US Patent 5536506 ; 5744161; 5972382 ; 6054585;、JP3953513、CA224746,EP0810868): meninggikan absorption semua content lain, biar semua yang dimakan berefektif & X dibazir!!

nak order?
pm page: https://www.facebook.com/Zaqueno-Skin-1698193270483766/?ref=bookmarks
>> direct link ke pm: https://www.facebook.com/messages/1698193270483766/
atau whatsapp 010-840 9080
>>direct link ke whatsapp: https://api.whatsapp.com/send?phone=60108409080
atau wechat: zaqueno

Post a Comment