Assalamualaikum and Hello to all ! Welcome to Cookie Krunch ❤ Thank you for visiting my blog ❤

Tips Untuk Menghilangkan Dan Mengurangkan Parut Jerawat

Friday, January 04, 2013 | 15 Penggemar Cookies
Asslamualaikum

     Salam hari ini saya nak tulis entry pasal CARA MENGHILANGKAN PARUT JERAWAT . Ini adalah request daripada Cik F . Untuk kaum perempuan parut jerawat ni memang sesuatu yang agak menakutkan sebab ia selalunya bersifat KEKAL . Entry ini adalah sambungan daripada entri : Cara Mengurangkan/Menghilangkan Jerawat


Ini adalah beberapa tips yang menggunakan "home remedies" atau bahan-bahan yang selalunya ada di rumah :

1) Kisarkan KULIT buah oren dan selepas tu campurkan dengan air sampai jadi macam pes . Lepas tu letak dekat parut tersebut selama sejam .

2) Campurkan "baking soda" bersama air dan sapukan ke atas parut muka .

3) Jus timun dan dicampurkan dengan jus lemon juga berkesan jika disapukan di atas parut jerawat . *Cara nak dapatkan jus timun tu kisarkan shj jus timun tu . Lepastu campurkan dengan jus lemon .

4) Selain itu , campuran jus tomato dan jus limau juga berkesan menghilangkan parut jerawat .

5)Tumbuk lumat 10 helai daun sireh (kalau boleh yg muda-muda) dan sapukan ke atas parut jerawat . Lakukan dalam 2-3 kali seminggu .

6)Tumbuk atau kisarkan kulit kayu manis shgga jadi serbuk , campurkan dengan air dan letak di atas parut jerawat . Lakukan setiap hari .

Lakukan tips-tips ini secara berulang kali sekurang-kurang nya SEMINGGU . Lagi lama lagi bagus . Pastikan buat tips ini SEBELUM TIDUR dan tutup lampu ! Buat dalam 2 kali sehari pun ok juga . 

Korang semua kena buat tips-tips ini secara  BERULANG-ULANG kali . Jangan la baru buat 2-3 kali  dah mengharapkan masalah parut tu hilang . Kene sabar dan rajin . Jangan lupa baca BISMILLAH tau ! Nantikan entry "home remedies" untuk putihkan muka dan hilangkan "sunburn" ! Terima kasih kerana membaca :D

15 comments

January 4, 2013 at 11:30 PM

trima ksih akak! simple dan sng je caranya rupanya hehe

January 4, 2013 at 11:32 PM

nice entry..,awak..saya da follo

January 4, 2013 at 11:35 PM

wahh boleh try ni ^^

January 4, 2013 at 11:41 PM

entry yang berguna..! btw daone.., follo u..

January 5, 2013 at 12:37 AM

Same-same , goodluck try ok !

January 5, 2013 at 4:52 AM

Try jangan tak try :)

January 5, 2013 at 4:52 AM

Alright ;)

January 5, 2013 at 11:37 AM

Thanks for the tips. Sangat simple and senang. ^__^

January 5, 2013 at 12:55 PM

Aloooooo dik, alahai, susah-susah saja eh buat ni semua. Terima kasih ye. Gayanya macam complicated aje, tapi tak apalah. Akak try ye. Thanks sayang ku <3

January 5, 2013 at 2:09 PM

Thanx for sharing..boleh lah try ni..^^

January 5, 2013 at 2:19 PM

ok2, sya dh cuba skit2 adelah berkurangan hehe :D

January 5, 2013 at 2:55 PM

TERBAIKKKK !! hehehe

January 5, 2013 at 5:00 PM

nice entry :D

January 5, 2013 at 9:52 PM

Eein Azryn , welcome :)

Cik F , nak cantik mmg susah skit kak , hehe . Sama-sama kakak :)

LiLy @ MaMaQiStInA , sama-sama :D

Aqilah Husna , alhamdulillahh , baguslahh :)

Alia Az , terima kasih !

Bibiyll , terima kasih :)

May 29, 2013 at 3:53 PM

tips ni sgt brguna utk sy :)

Post a Comment