Assalamualaikum and Hello to all ! Welcome to Cookie Krunch ❤ Thank you for visiting my blog ❤

12 Bahan Berbahaya Dalam Produk Kecantikan

Saturday, February 16, 2013 | 17 Penggemar Cookies

Assalamualaikum

Selalunya kita tak sedar apa yang kita beli tu berbahaya untuk diri kita . Contohnya bila kita tengok produk kecantikan tu murah , kita pun terus sambar macam burung helang , yelah takut nanti habis kan . Tak pun kita tengok produk tu packagingnya cantik+comel , fuhh memang tak tahan tengok , terus beli dan cakap kat kawan-kawan , "comel tak ? baru beli ni , produk baru tau!" . Ecewahh , padahal taktau bahan dalam produk tu memberi kesan pada diri kita nanti . So , sangat sangatlah penting untuk diri kita untuk tengok dulu bahan-bahan yang ade dalam produk tu sebelum kita beli . Jangan main rembat je sebab cantik or murah . Kalau produk tu tidak ada senarai bahan-bahan , JANGAN beli . Mane lah tau dia letak lipas ke cicak hancur ke dalam tu . Eishh . Yelahh dia pun tak letak senarai bahan , mana kita tahu kan .

Ok ok straight to the point , ini adalah senarai yang bahan yang berbahaya  untuk diri kita :

1) Urea
Contoh : diazolindyl urea, imidazolindyl urea
-Sekali baca teringat macam something wrong pula , hehe . Ok , sebenarnya urea ni adalah pengawet yg juga dikenali sebagai carcinogen boleh menyebabkan kita pening kepala , dermatitis dan pendarahan dalaman .

2)Parabens
Contoh : butylparaben, ethylparaben, isobutylparaben, methylparaben, propylparaben
-Haa , ni agak terkenal di kalangan pembaca . Ia selalunya akan mengakibatkan KANSER PAYUDARA .

3)Phthalates
Contoh : di-butyl-phthalate, di-ethylhexyl-phthalate
-Selalu digunakan dalam produk kecantikan kulit , kosmetik , pengilat kuku , produk rambut dan deodoran . Memberi kesan kepada hati , buah pinggang , paru-paru dan sistem reproduktif . Ia juga suspek utama kesan kepada anak yang dilhirkan cacat dan meningkatkan kesan kanser payudara .

4)Mineral Oil / Minyak Mineral
Contoh : mineral oil , liquid paraffin , petroleum
-Ia adalah bahan berasaskan petroleum yg menggangu aktiviti semulajadi kulit kita dengan menyebabkan lubang pori tersumbat , membesarkan lagi jerawat  dan dicemari carcinogen yang mempunyai kaitan dengan kanser payudara .

5)Propylene Glycol and Polyethylene Glycol (PEG)
 -Akan memberki kesan kepada buah pinggang hati dan hotak kita :p

6) Sodium Laurel/Laureth Sulfate
-Kerapkali digunakan dalam ejen untuk berbuih dan terkenal dalam menyebabkan gatal-gatal kulit .  Bahan ini selalu menyamar dalam produk yang kononya "natural/semulajadi" dan ditulis sebagai "derived from coconuts/diperoleh daripada kelapa" .Jangan tertipu !
-Ia akan mengakibatkan merengsa kepada mata dan menghasilkan carcinogen yg menyebabkan kanser payudara  .


7)Diethanolamine (DEA) and Triethanolamine (TEA)
 -Akan memberi kesan kepada hati , perut , pundi kencing dan kanser esophagus .


8) Formaldehyde
-Kerapkali dijumpai dalam produk untuk kuku , ia selalu akan menyebabkan carcinogen , alergi dan merengsa kulit.

9)Synthetic Fragrances
-Walaupun perkataan ringkas seperti "fragrance" atau "parfum" , ia sebenarnya terdiri daripada banyak bahan-bahan yang kebanyakan daripada phthalates . Ia adalah penyebab kepada penyakit asma dan pencetus penyakit asma .


10)Synthetic Colors
Contoh: FD&C Yellow 5, D&C Red 40
-Selalunya dilabel sebagai FD&C atau D&C dan selepas itu disertakan dengan kod warnanya . Ia akan menyebabkan kulit kita menjadi sensitif  dan iritasi . Dipercayai juga boleh menyebabkan carcinogenic .

11) Talc /Talkum
-Memang mengejutkan ! Ia adalah bahan utama dalam bedak bayi . BEDAK BAYI tau tak! Toksik daripada talkum akan  menyebabkan tumor tumbuh pada ovari dan paru-paru .

12)Hydroquinone
-Bahan yang pernah satu ketika dulu gempar di Malaysia kerana banyak bahan-bahan yang berjenama disita oleh pihak berkuasa . Jaga-jaga bahan berjenama pun bukan boleh percaya !


So , kita sebagai pengguna kena lah berwaspada dengan produk-produk yang ada di pasaran . Bukan boleh percaya walaupun barang-barang berjenama sekali pun . L'oreal satu ketika dahulu pun pernah kena tarik balik dan ia juga produk Israel *patutlah . Think wisely ! ;)

17 comments

February 16, 2013 at 7:29 PM

waa. .msti check slalu ne .hehe. .thanks 4 da info. . :D

April 2, 2013 at 2:02 PM

Wah, dah macam belajar pelajaran Kimia pula ni hehehe. :3

April 2, 2013 at 2:59 PM

@✖BossKucing✖
Ok no problem :)

April 2, 2013 at 3:00 PM

@Faridzuan
Haha , a'ah la kan . Rasa dah mcm boleh jadi ahli farmasi je .

July 3, 2013 at 11:20 AM

kalau camtu sabun collagen vit e ok tak ye? baru nk try ni

October 14, 2013 at 4:10 PM

salam.. saya nk jwb soalan cik zarina isaac.. saya bru je beli collagen plus vit e yg ade sabun dgn cream day n nite tu.. saya cek ingredients yg di tulis kt packaging. dlm tu ade nama2 bhn yg Miss Ena tulis kt blog nie.means bhn2 yg brbahaya.so, saya amik keputusan utk tk gune collagen vit e nie. antara ingredients dlm produk collagen nie: Cocamide DEA, Sodium Laurenth Sulfate, Propylene Glycol, Triethanolamine, Fragrance, Talc, Parfum.

October 14, 2013 at 4:12 PM

@zarina isaac
salam.. saya nk jwb soalan cik zarina isaac.. saya bru je beli collagen plus vit e yg ade sabun dgn cream day n nite tu.. saya cek ingredients yg di tulis kt packaging. dlm tu ade nama2 bhn yg Miss Ena tulis kt blog nie.means bhn2 yg brbahaya.so, saya amik keputusan utk tk gune collagen vit e nie. antara ingredients dlm produk collagen nie: Cocamide DEA, Sodium Laurenth Sulfate, Propylene Glycol, Triethanolamine, Fragrance, Talc, Parfum.

Anonymous
November 10, 2013 at 7:10 AM

salam aku ada tgk 1 artikal ni..tp dlm tulisan cina..aku xde le phm.,tgk google translate ckp byk produk jenama yg xelok.tp google translate biasala..bkn phm sgt..sape2 yg paham blh tlg translate x?

国家质监局公布女生禁用以下化妆品系列,女生一定要转载哦! 2013-04-03

国家质监局公布女生禁用以下化妆品系列:

一、含有激素的护肤品品牌列表:

欧莱雅 L'oreal 美白系列

玉兰油 Olay

欧泊莱婵真 雅芳 强生 自然堂 佰草集 旁氏 高丝 军献益肤霜 李医生 羽西眼霜(致敏) 可伶可利 自然美铅笔水磁场A(宛如新生的那个) 邦定美肤霜 臻美的另一品牌 医之泉 (电视直销中的绝大多数美容产品、 低档美容院中的护肤产品都含有激素。)

二、铅汞含量严重超标的进口化妆品名单:

(1)产自法国的倩碧 Clinique:恒彩唇膏、紧肤精华素; (2)产自日本资生堂Shiseido 肌肤之液:唇膏; (3)产自德国的妮维雅 Nivea:驻颜修复日霜、晚霜、修护眼霜; (4)产自瑞士和法国的紫金香:脂质果酸抗皱生肌霜、白霜美白祛斑精华素;以及来自瑞士的含有胶原的护肤品、来自德国的含有水解角蛋白的双重修护液。
3、致癌唇膏

c.d Christian Dior(4)

兰蔻 Lancome(3)

倩碧 Biotherm(2)

y.s.l Yves Saint Laurent(5)

雅诗兰黛 Estee Lauder(3)

资生堂 Shiseido(2)

skinfood(3)

香奈儿 Chanel(2)

注:后标数字越大含铅越多
三、严重含有有害物质的产品

日本DHC化妆水含有间苯二酚 (间苯二酚主要用于染料工业、塑料工业等领域,具有毒性,可引起头痛、头昏、抽搐、呼吸困难、体温及血压下降,涂在皮肤上可引起皮肤损害,并可吸收中毒甚至引起死亡,是国际公认的“三致”物质 ———致癌、致突变、致畸。最主要是导致白血病、癌症等恶性血液疾病) 韩国“兰芝 Laneige ”柔润凝亮修护眼霜细菌总数超标40倍

法国兰蔻Lancome、香奈儿Chanel 含有腐烂动物尸体炼制的动物油 韩国SKIN FOOD含有霉变羊胎盘溶液 德国妮维雅Nivea 含有工业酒精 韩国梦妆铜超标 韩国THE FACE SHOP化妆水只值3元钱 (其中都是95%以上的蒸馏水,剩下的5%就是酒精和香料,色素的混合)

雅芳up2u 细菌含量超标 (完全是由“雅芳Avon”护肤品的下脚料灌装的。无论是质量还是效果都很差 ) 美宝莲Maybeline 粉底含铅量超标16倍,汞含量超标两万倍 (长时间使用不但会造成皮肤暗淡,产生色斑,严重还会造成肾衰竭等) 露华浓、雪完美含有强致癌物质

四、质检总局最新发布的禁用化妆品

欧莱雅L'oreal 风盈持久透气两用粉饼 欧莱雅L'oreal 完美防晒三重隔离露spf20 pa++ 美宝莲Maybeline 恒莹全天候粉底液spf14 pa+自然色 香奈儿Chanel 国际之蓝色几何美白祛斑霜 飘影防晒洗发露 丁家宜美白防晒乳液 妮维雅Nivea 美白防护日霜

小护士美白嫩肤霜 佳雪青春净白露(雅倩Nivea 化妆品有限公司 羽西亚光粉底霜spf6 雅芳Avon凝白防晒日霜 诗维娅Civea清爽防晒润肤凝露 蒂花之秀美白祛斑霜 郁美净儿童防晒蜜 克莱奥依修妍养护防晒霜 艾文莉Avenir 美白维生素c活肤露 普兰娜 Pulanna 祛斑美容霜 小叮当儿童防晒润肤乳液 凝雪祛斑精华霜 海藻植物粒子面膜 竹盐排毒足贴 绿茶清痘面膜 柏氏排毒祛痘收缩水

五、卫生部公布的检验化妆品好坏的方法

洁面乳: 1.有淡淡的清香,挤在手上应该是水融,没有油腻感的。 2.用火烧,把洗面奶放入勺内,用火烧,如果溅油,就不是好的洗面奶,如果越烧越像牛奶一样,说明是好的洗面奶。 3.拿PH试纸来试试就知道了,直接把它挤到试纸上你就会知道了

化妆水: 1.用力摇,摇完之后看泡泡。 a.泡泡很少,说明营养少。 b.泡泡多但是大,说明含有水杨酸。水杨酸洁肤的效果较好,但刺激性大易过敏。 c.泡泡很多很细,而且很快就消失了,说明含酒精。不要长期的使用,容易伤害皮肤的保护膜。 d.泡泡细腻丰富,有厚厚的一层,而且经久不消,那就是好的水。 2.质量好的无酒精味。不好的使用时有清凉感,闻起来有些酒精味。 3.一般化妆水都有颜色,如果储存地点不当,经常受阳光的照射或是存放时间过久,颜色会变淡; 4.爽肤水的瓶子是非透明的,绝对不要买。因为无法鉴别。

乳液: 1.闻味道。好的产品纯净,不需要浓重的香料来压抑产品异味。 2. 如果是乳液,拿一杯清水,把乳液倒进水里一点点,如果浮在水上边,证明里边含油 石酯(这是现在化妆品不推荐用的),晃一晃,水 变成了乳白色,证明了里边含乳化 剂,这样的化妆品是不好的。如果倒在水里,乳液下沉到底部,证明不含油石酯,这 样的是可以用的。油石酯会伤害皮肤,造成皮肤干燥缺水,因为他是堵塞毛孔的主 要 原因,久而久之,毛孔会越来越大。这都是专家(一个化装品界的甚麽头头,忘了)说的。

膏霜: 1.放一点在普通勺里,拿火烧,直到完全烧尽,如果有黑色残渣, 那是各种添加剂,越多证明添加剂越多,然后放一根棉芯在勺里,把棉芯点着, 你会看到那个水会冒黑烟,这样的产品也是不好的。 2.保湿的产品,很多都是矿物油制成的,你把他们涂到纸上,过一会把多余的擦掉,如果保湿的话纸就会起皱的,如果是矿物油所制的话你就会发现那是透明的! 3.你也可以拿产品挤放到铁制的调羹上,然后下面有火来加热,如果含有矿物油的话那油就会冒出来的! 4.面霜装罐时,如果是填装技术良好、质地细致的成品,它的表层会呈现均匀光洁的形态,不会有大小孔出现。

精华素: 对于液态精华素,购买时一定要注意观察精华素的色泽和形态,如果发现有浑浊、沉淀或变色等现象,这样的精华素已经不能使用。油性、痤疮等易感染性皮肤的消费者在购买和使用精华素时一 定要慎重,即使购买也要选择具有消炎、杀菌作用的精华素才好。

粉底: 1.取适量放入水中,然后观察其反应。一般都三种情况会发生:粘在杯边,飘在水面上,沉在杯底。 这三种情况即说明了其所含的XXX。好的产品是不粘杯边,不漂浮,不沉杯底的。 a.粘在杯边的是动物油。 b.飘在水面上的是矿物油。

彩妆: 找个银饰物,把化妆品或者彩妆抹上去,银饰物变黑就说明化妆品里有铅和汞.


Anonymous
December 22, 2013 at 9:42 PM

So vollagen plus vite x boley pkai la ni ? :/ hm pls reply i wanna know urgent !!!

Anonymous
December 31, 2013 at 11:18 AM

JANGAN PAKAI !!! saya dah pakai almost a week, muke menggelupas teruk, dari cerah jadik merah dengan rasa pedih plus kulit muka tegang sangat macam pakai mask tapi gatal2 especially after guna sabun dia..seller ckp tu normal sebab dia nak buang kulit mati segala,,tapi after die tengok muke saya face to face, die sendiri suruh sy stop..
before pakai set collagen tu, muke just ada blackheads and kulit kusam..on the 4th day pakai, jerawat mula banyak kt dahi and like i said, pedih nye ya Allah. sedangkan nak keringkan muka dgn towel pun sakit..

Anonymous
January 13, 2014 at 5:52 PM

tp knape sy guna ok jer... mmg srius ari2 prtma pkai muka jdk kering, gatal n tegang cm pakai mask, tp lpas 5 ari da ok, skrg pon da nmpk perbezaan dy...

Anonymous
January 24, 2014 at 4:17 PM

produk y awak cakap tu memang berbahaya sgt2.. tambah lagi dr Indon dan filipina.. sebenarnya kat msia pon ada y berbahaya.. kalo nak pakai sgt cari la y ada nama sikit.. cont; dherb, sendayu tinggi dll (sekadar menyebut beberapa nama).. setidak nye kalo muka tu rosak syarikat tu akan bertanggungjwb.. ni kalo produk tu xde kluar kat pasaran, pastu berani utk cuba, muka rosak sapa nak tolong byrkan bil hospital?.. tepok dada, tanya selera.. :)

January 27, 2014 at 4:52 PM

saya juga pernah guna set collagen vit e tu,tp skunk dah stop lepas saya tau cream malam nya mempunyai mercury.. saya ada juga tanya kawan saya student die belajar perubatan,katanya mercury ni berbahaya dalam jangka masa panjang.. selain masalah buah pinggang,kandungan juga boleh gugur atau baby dilahirkan cacat.. sebab saya seorg ibu n isteri jadi saya x nak merisikokan diri saya dan tubuh badan saya. sememangnya produk collagen vit e ni pada saya amat berkesan n muka saya cerah,tp apalah guna cerah kulit tp kesihatan terjejas akibat kerakusan diri sendiri yg nak sangat cerah n cantik...

March 9, 2014 at 10:14 PM

I pkai collagen vit E tu tau. Muka dah start merah2 and kering. Pedih jugak rasa dia. Tp at the same time, parut mkin hilang. Bila baca bahan2 yang Miss Ena ckpkn td. Rasa takut dan risau pulak as most products ada these chemicals. So,ada suggestions tak produk yang xde those chemicals? Hope can help. Muka kdg2 gatal sbb kring sgt rasanya kulit ni.

April 21, 2014 at 8:39 AM

Produk collagen plus vit e xbgus!

November 2, 2014 at 3:26 PM

perkongsian yang sangat bermanfaat. saya juga ada share mengenai bahaya bahan kimia, yang sering kita terlepas pandang, setiap kali kita membeli produk kecantikan. jom blogwalking. :)

January 24, 2015 at 12:17 AM

Salam... Blog yg sngat membantu kita agar tidak tersalah pilih produk....sy adalah beauty consultant mary kay.... Mary kay ni produk antarabangsa yg dah 52 tahun kat dunia ni sbb tidak ada bahan kimia tp hanya ekstrak tumbuhan.... Sesiapa berminat boleh msg sy 013-4828170

Post a Comment